V Dolnej Porube lákali rôznymi atrakciami

13.02.2013 13:25

Čas zábav, plesov a ľudových veselíc nahradí od Popolcovej stredy štyridsaťdňový pôst. V Dolnej Porube zavŕšila oslavy fašiangov zabíjačka s maškarným sprievodom.

DOLNÁ PORUBA. Karneval hudby, tanca, hodovania, dobrej nálady a miestnych zvykov prinavrátil obci ducha tradičnej slovenskej dediny. Nádvorie kultúrneho domu v Dolnej Porube uplynulý víkend hýrilo farbami. Fašiangová veselica po roku opäť zaktivizovala tím dobrovoľníkov, ktorý pripravil pestrý sprievodný program. Neodmysliteľnú symboliku podujatia dotvárala prehliadka masiek.

Nielen chlebom (a mäsom)je človek živý

Už deviaty raz maškary spoločne zabávali kvarteto partnerských obcí mikroregiónu Teplička. Do rytmu im striedavo hrali dychovky Nedielkovci a Omšeňanka.

Pozornosť najmenších najviac pútala možnosť vyhliadkovej jazdy na koni za asistencie členov jazdeckého klubu Žihlavník Omšenie. Stredobodom fašiangových osláv v Dolnej Porube však bola ukážka príprav zabíjačkových špecialít. „Po pozitívnych skúsenostiach z predošlých ročníkov mohli návštevníci na jednom mieste sledovať celý proces spracovania mäsiarskych výrobkov. Čaro akcie spočívalo v ich ochutnávke. Popri tom spontánne vznikol priestor aj na priateľské stretnutia a utuženie medziľudských vzťahov,“ skonštatoval starosta Miroslav Kopčan.

Mäsiarskemu tímu pomohli aj hasiči a poľovníci

Nie je humus ako humus

Keď stošesťdesiatkilové prasiatko zavesili a rozrobili, nadišiel čas stiahnutia slaniny.
Partia pomocníkov koordinovaná mäsiarom Rudolfom Nedielkom následne začala s prípravou oškvarkov, podávaných k zabíjačkovej kaši.

Medzitým sa vo varných kotloch varila zabíjačková kapusta aj polievka. Milovníkom grilovaných jedál určite ulahodili klobásy či marinované mäso.

Ako povedal Nedielka, k správnej zabíjačke vždy patrila výborná nálada, rodina a kvalitná dolnoporubská slivovica. Okrem bravčových lahôdok organizátori dopriali účinkujúcim exotické menu. Chuťové poháriky hosťom pohladil kuchársky svetobežník z Dolnej Poruby Ivan Hofierka.

Z medzinárodnej kuchyne si neodpustil francúzsku delikatesu – zapekané slimáky s cesnakovým maslom, doplnenú haringovým šalátom s cviklou na rakúsky spôsob.

Zmysel pre humor duchaplne uplatnil pri typickej arabskej nátierke zvanej humus. „Je zložená z cícera, olivového oleja, sezamovej pasty tahini, dochutená cesnakom a citrónom. Rozhodol som sa ju pripraviť preto, aby ľudia zistili, čo je vlastne humus,“ šibalsky vysvetlil svetuznalý kuchár Ivan Hofierka.


ZDROJ: trencin.sme.sk
Späť