Fašiangy v mikroregióne Teplička

11.02.2013 13:05

Fašiangy - symbol veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Také boli fašiangy v minulosti a také sú v redukovanej podobe i dnes. Fašiangové obdobie sa začína od Troch Kráľov a trvá do Popolcovej stredy. Je to obdobie prechodu od zimy k jari. Po ňom nasleduje čas štyridsaťdňového pôstu, ktorý trvá až do Veľkonočnej nedele.

V mikroregióne Teplička sme si v sobotu – 9. 2. 2013 pripomenuli fašiangové tradície.

Kultúrny program v Trenčianskej Teplej zabezpečila DH Dobranka, FS Teplanka a FS Kľumok zo Selca. Nechýbal ani tradičný sprievod masiek. Kto mal chuť na niečo fašiangové, mohol sa posilniť zabíjačkovými špecialitami. Deti súťažili o najkrajšiu masku.

V Trenčianskych Tepliciach to bolo tradičným sprievodom masiek FS Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta a do tanca hrala DH Rovina z Veľkých Kostolian. Fašiangové veselenie otvoril primátor mesta Trenčianske Teplice PhDr. Štefan Škultéty, privítal starostov mikroregiónu Teplička a zaželal všetkým príjemnú zábavu. K fašiangom patrí zabíjačka a zabíjačkové špeciality, ktoré nechýbali ani na Kúpeľnom námestí. K tomu dobré varené vínko, grog, šišky či fánky. Zábava trvala do poobedňajších hodín.

Rovnako ani Omšenie a Dolná Poruba nezaostávali a pre svojich obyvateľov, ale aj návštevníkov pripravili bohatý program, v ktorom nechýbala dobrá zábava a tradičné fašiangové špeciality.

https://teplice.sk/photos/018%2003%20Fa%9Aiangov%E1%20sobota%20-%209.2.2013/0039.jpg

Späť