Úvodné zasadnutie v rámci projektu Luhačovice a Trenčianske Teplice - klastry cestovního ruchu

12.08.2013 09:39

V Pozloviciach, 9. 8. 2013Na území Luhačovského Zálesí a v mikroregióne Teplička vznikajú nové klástry cestovného ruchu. Na úvodnom zasadnutí  oboch klástrov / destinácií sa obe partnerské organizácie dohodli na základných princípoch a podmienkach fungovania klástrov  v oboch územiach. Projekt je podporený  z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013 a prispieva k rozvoju cestovného ruchu so všetkými jeho aspektmi.

Projekt „Luhačovice a Trenčianske Teplice - klastry cestovního ruchu“ je realizovaný s podporou:

FOND MIKROPROJEKTŮ

Luhačovské Zálesí, o. p. s. spolu s Miestnou akčnou skupinou mikroregiónu Teplička spoločným zasadnutím  zahájil projekt s názvom „Luhačovice a Trenčianske Teplice - klastry cestovního ruchu“. Hlavným zámerom projektu je vznik, rozvoj a spolupráca klastrov v oblasti cestovného ruchu, ktorej hlavnými aktérmi rozvoja by sa mali stať, a skvalitňovanie produktov a služieb v oboch turistických destináciach.

Na českej i slovenskej strane nie sú podobné aktivity žiadnou novinkou. V Luhačoviciach je základom pre tvorbu klastrov cestovného ruchu predovšetkým aktivita Resort Luhačovice, ktorá v roku 2012 vznikla ako spojenie subjektov komerčnej i verejnej sféry. Vďaka činnosti Resortu Luhačovice dochádza v danom území ku skvalitňovaniu ponuky produktov, voľnočasových aktivít i úrovne služieb cestovného ruchu. Okrem inštitucionalizácie klastru na oboch stranách hranice tak projekt plánuje tiež nadviazanie nových kontaktov s firmami, organizáciami a vzdelávacími inštitúciami v oblasti, ale tiež napríklad vytváranie komunikačnej stratégie alebo spoločné stretnutia za účelom prenosu know – how a príkladov dobrej praxe. Vďaka tomu je možné vytvoriť  stabilnú sieť  partnerov  v oblasti cestovného ruchu naprieč regiónmi, spoločne s intenzifikáciou klastrových štruktúr.

Predmetom úvodného zasadania oboch klastrov / destinácií bolo predovšetkým zahájenie projektu prostredníctvom vymedzenia aktivít, ktoré sa  s projektom spájajú. Na oboch stranách je to predovšetkým rozvoj spolupráce súkromného a verejného sektoru. S touto činností sa tiež spája  nadviazanie nových kontaktov s organizáciami v cestovnom ruchu. Zároveň prebehla diskusia o možnostiach spolupráce v oblasti skvalitnenia ponuky územia, výmena skúseností z marketingových aktivít a zlepšovanie informovanosti v prihraničnej oblasti. Spoločnosť  Luhačovské Zálesí, o. p. s. bola spoločne postavená do role malého ľadoborca, ktorý bude schopný zbierať  skúsenosti, kontakty a informácie ohľadne  tvorby klastrov  v búrlivých vodách cestovného ruchu, a predávať  ich  slovenským partnerom.

Podobná iniciatíva doposiaľ  citeľne  chýbala na oboch územiach, pretože marketing a management cestovného ruchu v oblastiach prebieha skôr na individuálnej báze jednotlivých subjektov, ktoré tak majú ťažšiu vyjednávaciu pozíciu než spojenie niekoľkých hráčov. Projekt klastrov cestovného ruchu je tak prvou lastovičkou k systémovému riešeniu rozvoja týchto kúpeľných  regiónov.

Oficiálna tlačová správa: TZ_02_FMP_Klastr_úvodní_zasedání.pdf

Späť